Vanliga träningsskador

5610199-young-woman-with-running-injury-on-calf

Träning är alltid en avgörande faktor i vår hälsa, men det är inte bara viktigt att man tränar, det är även viktigt att göra det på rätt sätt, annars riskerar man att dra på sig skador.

Skador kan uppstå i alla former av träning men är synnerligen vanliga i sporter som handboll, ishockey, fotboll och hästsport. För vissa skador kan det räcka med att helt enkelt ta det lugnt ett par dagar eller veckor medan andra kräver någon form av behandling eller till och med läkarbesök.

Skavsår

Skavsår kan uppstå när man använder skor med dålig passform, både för små och för stora skor kan orsaka skavsår. Man undviker de bäst genom att först ”gå in” nya skor gradvis och behandling kan man hitta många typer av plåster på apoteket.

Kramp

Kramp kan man få av många olika anledningar, det kan vara för att man är otränad, har dålig cirkulation, järnbrist, vätskebrist med mera.Kramp går över ganska snabbt men vad man absolut inte bör göra för att lindra smärtan är att massera området, detta förvärrar oftast bara smärtan.

Ledbandsskador

Dessa skador är vanligare bland de som tränar idrott än de som endast motionerar. Den vanligaste formen av ledbandsskador är då ledbanden endast blir uttänjda men de kan även gå av helt. Symptomen inkluderar svåra smärtor, dålig rörligheten och instabilitet. Vid en sådan skada bör man omedelbart lägga på ett tryckförband, kyla ned området med en ispåse eller kallt vatten och se till att hålla kroppsdelen högt. Det är även rekommenderat att uppsöka vård.

Muskelbristningar

Dessa bristningar får man oftast genom hastiga rörelser och de kan vara mycket smärtsamma, en bristning i musklerna kring revbenen kan göra ondare än att faktiskt bryta revbenen. Den mest effektiva behandlingen för muskelbristningar är helt enkelt vila.

Utmattningsbrott

Utmattningsbrott är en stressfraktur på skelettet och kan uppstå om man tränar både hårt och ensidigt. Det farligaste med utmattningsbrott är att smärtorna kommer ganska långsamt, av denna anledning måste man vara extra uppmärksam på smärtor i benen.

Nackssmärta

rear-view-of-a-young-man-holding-his-neck-in-pain-isolated-on-white-background

En annan vanlig sort av träningsskador är nacksmärta. Dessa förekommer oftast i sporter såsom simning boxning och tävlingscykling. Det finns flera olika orsaker till varför nacksmärtor kan uppstå men det vanligaste är att man har utfört ett monotont rörelsemönster som ger dig spända muskler vilket lätt kan hända inom cykling om man cyklar långa sträckor. Ett bra sätt att undvika detta är att komma ihåg att ta pauser och stretcha.

Löparknä

Detta är en sorts träningsskada som vanligtvis uppstår när man nyligen har börjat att springa och försöker springa för länge och för långt. Skadan orsakas ofta av att personen inte är tillräckligt stark i benmusklerna och det kan lätt undvikas om man bara tänker på att ta det lugnt när man nyss börjat träna och inte försöka att överanstränga sig. Om du har råkat ut för löparknä eller andra sorter av knäskador så är det klokt att söka upp läkare och få hjälp med dem.