Få upp konditionen

En bra kondition ger en bättre verktyg att klara av många andra former av träning, men det är också något många håller sig borta från då det uppfattas som väldigt jobbigt. Vill man dock arbeta på att få upp konditionen är den mest effektiva metoden nästan garanterat intervallträning.

Intervallträning är något många kör som löpning, men det går egentligen lika bra att göra detta på en cykel. Ett klassiskt upplägg för intervallträning är att dela upp sitt träningspass i 4 minuter pass där man tar i allt man kan följt av 2 minuter vila. Detta upprepar man sedan flera gånger om till dess att man gjort ett helt pass på ca 24 minuter.

Är man inte fullt så tränad att man kan hålla sin maxnivå i fyra minuter kan man korta ned det, men det viktiga i intervallträning är att man låter vilotiden endast vara hälften så lång som löptiden så att inte pulsen hinner sjunka för lågt mellan varje sprinttillfälle.

Kan man arbeta sig igenom sådana pass utan större problem kan man även trappa upp till en metod kallad 10-20-30. Detta betyder att man sprintar fullt ut i 10 sekunder, saknar ned till att bara springa 20 sekunder och slutligen jogga 30 sekunder, och därefter börja om att sprinta. I detta träningsstil gör man alltså inte utrymme för någon vilopaus alls. Första gången man provar detta kan man hålla sig till 2 upprepningar, men öka sedan med en upprepning för varje pass.

Allt som allt är det bra att få in ett intervallpass en gång i veckan i den regelbundna träningen, men som man får bättre och bättre kondition kan man träna upp till hela 3 intervallpass per vecka.