Njut av frisk luft och frihet – Träna utomhus för bättre hälsa

Idag är många människor medvetna om vikten av att ha en hälsosam livsstil, inklusive regelbunden träning. Men förutom valet av träningsform, är det också viktigt att överväga var man tränar. Träning inomhus, såsom på gym eller hemma, är bekvämt och säkert, men träning utomhus har också många fördelar för vår hälsa och träning. I den här artikeln tänkte vi titta på  de många fördelarna med utomhusträning och varför det är värt att överväga som en del av din hälsosamma livsstil.

Fördelarna med att träna utomhus är många och varierade. Först och främst är det viktigt att poängtera att utomhusträning innebär en möjlighet att få tillgång till frisk luft och solljus. Luften utomhus kan vara fri från föroreningar som vi kan stötta på i byggnader, och detta kan ha en positiv inverkan på vår hälsa. Dessutom är det viktigt att få tillräckligt med solljus för att upprätthålla en hälsosam produktion av D-vitamin.

D-vitamin är en viktig komponent för att upprätthålla en god hälsa och är viktigt för många av kroppens funktioner, inklusive stärkande av skelettet och bidrar till att reglera kroppens immunförsvar. När solens UVB-strålar träffar huden, producerar den d-vitamin. Att träna utomhus ger dessutom möjlighet att få en rejäl dos av d-vitamin, som är viktigt för att upprätthålla en hälsosam livsstil och förebygga sjukdomar såsom benskörhet om du har risk för det.

Dessutom erbjuder utomhusträning en mer varierad träningsupplevelse än träning inomhus. Vi har möjlighet att prova på nya övningar och utmaningar som vi inte skulle ha tillgång till inomhus på samma sätt. En annan fördel är känslan av frihet och avkoppling som upplevelser i naturen kan ge oss. Många studier visar på den goda effekten tid i naturen kan ha på den mentala hälsan. I vissa delar av storbrittanien kan läkare till och med ordinera ”tid i naturen” som en del i behandlingen av allt från psykiska problem till stress och högt blodtryck. 

Sammantaget finns det mycket både klassisk och ny kunskap som pekar på att tid utomhus är bra för hälsan. Även träning är en viktig del i en hälsosam livsstil, att kombinera dem kan vara ett mycket gott alternativ.