Fördelarna med löpning

Löpning är en populär motionsform som kan varieras genom längd, tempo, underlag och så vidare beroende på träningens syfte. Löpning räknas som en kardiovaskulär träningsform, det vill säga att det tränar hjärt- och kärlsystemet eller med andra ord blodcirkulationssystemet, och träningen stärker hjärta och lungor. Den motverkar därmed sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar samt fetma och diabetes. Fysisk aktivitet och träning har utöver de rent fysiska effekterna dessutom positiv effekt på det mentala måendet och motverkar stress, trötthet och depression. Men finns det någonting att tänka på för den som löptränar regelbundet? Några faktorer finns det faktiskt som påverkar prestationen.

Ha en plan med din träning

När du ska ut och springa så är det bra att ha en plan för din träning. Vad vill du träna och vilka förmågor vill du förbättra? Är du otränad så är det viktigt att inte gå ut med full intensitet och ta ut dig för mycket på en gång. Börja ta en rask promenad med inslag av kortare sträckor löpning. Då undviker du skador och ökar chanserna att du kommer hålla motivationen uppe. Successivt kan du sedan öka sträckorna som du springer. En annan viktig faktor är vad du har på fötterna. Bra skor för avsett ändamål är en förutsättning för att löpningen ska fungera och för att skona fötter, knän och leder. Bra löparskor finns att beställa hos väl utrustade sportbutiker som erbjuder ett stort utbud av kvalitetsskor med olika funktioner och egenskaper. Ytterligare en faktor som är viktig att tänka på ju mer man springer är att ha en god löpteknik. Det finns filmer på nätet, tidningar och böcker att läsa i ämnet men det bästa kanske är att ta hjälp av någon som kan hjälpa till med tips och råd. En bra löparteknik kommer dessutom hjälpa till att förebygga skador.

I en artikel hos Aftonbladet kan man läsa om fler goda effekter vid löpning som träningsform, och som gör att kroppen älskar aktiviteten. Forskare har exempelvis kommit fram till att löpning tillhör en av de bästa träningsformerna för att undvika benskörhet. Löpning är dessutom en utmärkt fettförbrännare, och håller huvudet alert genom att hjärnan får en ökad tillförsel av syre. Beroende på hur du tränar så kommer det ge lite olika effekter på kroppen. Längre distanser i långsamt tempo ger en ökad uthållighet medan intervaller, det vill säga att du varierar mellan att springa så snabbt du kan och ”vila” genom att jobba eller gå snabbt, ökar förbränningen ytterligare och ger konditionen en rejäl skjuts på vägen.