Längdskidor för nybörjare

shutterstock_310313642

Längdskidor är ett klassiskt svenskt nöje som bara växer och växer och många som ännu inte har åkt är sugna på att ge sig ut i spåren. Det är dock viktigt att förbereda sig noga och se till att man har rätt utrustning – annars kan nybörjaråket bli en mardröm.

Först och främst är det viktigt att hitta rätt skidor. Det kan låta som en självklarhet, men det är inte ovanligt att folk får sina åk förstörda av dåliga eller dåligt inställda skidor. Dels bör man hitta skidor som passar ens kunnande – som nybörjare blir det bara komplicerat med ett par proffsskidor. Det är också viktigt att se till att dina skidor är anpassade till din vikt, och även att de är rätt inställda. Bäst är att besöka en affär eller kontakta en annan expert som kan ta sig tid att hjälpa dig fram till rätt skidpar.

Valla är också centralt för att lyckas på skidorna, och en varningsflagga ska höjas för vallningsfria skidor. Det är många som blir skrämda av tanken på att behöva valla sina egna skidor eftersom man tror att det är tidskrävande och svårt att ordna själv. Det finns dock en anledning till att valla existerar – det blir helt enkelt bättre, och det kommer aldrig bli lika roligt med vallningsfria skidor som med vallade. Om man dessutom väljer tejpvalla är det lätt som en plätt att applicera vallan.

Att lära sig valla själv är inte heller så svårt som man tror och med rätt tillbehör kan vem som helst lära sig att hantera sina skidor. Utöver själva vallan, behövs även andra tillbehör som sicklar, som används för att plocka bort vallan, och i rätt butiker kan man hitta bra priser för att köpa sickel. Knepigare än så är det inte – ett par inköp senare har du alla förutsättningar för att bli en stjärna i spåren.