Maximera din träning med pulsklocka

1309239-physically-fit-woman-runs-for-exercise

En pulsklocka har blivit ett populärt hjälpmedel för både vardagsmotionärer som elitidrottare. Som tidningen Konditionsträning skriver så sitter den på var och varannan mans arm numera. Faktum är att den inte är så krånglig att använda som den kan verka och även de som bara motionerar någon eller några gånger per vecka kan ha nytta av en. Med klockans hjälp kan man träna kortare men effektivare. Du kan själv styra intensiteten i din träning och om du vill träna för att hålla formen eller maximera träningen för att förbränna maximalt antal kalorier.

Så fungerar en pulsklocka

En pulsklocka som du till exempel på en vanlig sportsajt mäter pulsen på handleden, det vill säga det antal slag som hjärtat slår per minut. Pulsen ger indikation om hur mycket kroppen arbetar och hur mycket syre som går åt. Genom att veta sin vilopuls och sin maximala puls kan man få koll på sin träning och faktiskt genomföra ett effektivare pass. En pulsklocka kan enkelt mäta upp dessa värden åt dig. Vilopulsen är lättast att mäta direkt på morgonen när man vaknat.

När man tränar regelbundet blir vilopulsen lägre och det ger en fingervisning om att konditionen blivit bättre. Maxpulsen kan räknas ut genom att minska 220 med din ålder, vilket ger ett ungefärligt resultat som skiljer på ca 20 slag. Eller så kan du låta klockan mäta efter ett intensivt träningspass.

I Aftonbladet presenteras en tabell som kan komma till nytta när du använder dig av en pulsklocka. Pulsträningen har fem olika zoner med 50-100 % av maximal träning som motsvarar olika nivåer av kaloriförbrukning. Ta gärna en titt på tabellen i Aftonbladet och räkna ut din egen intensitet, så kan du lättare få ut det maximala av din träning.