Promenader passar alla

promenad

Om du vill få bättre hälsa, bättre motion och kanske till och med tappa några kilon runt midjan, ska du börja promenera. Att promenera är en effektiv och balanserad träningsform som inte enbart tränar fötter och ben men som faktiskt tränar hela kroppen. Det finns extremt många fördelar med att vara ute och gå, förutom att man får vara ute och vistas i naturen och få frisk luft så kan också promenader hjälpa ditt hjärta att blir mycket starkare och klara av mer.

Dietister och träningsexperter har pratat om hälsofördelarna med promenader i flera år, i årtionden. Vi borde röra på oss varje dag och som människa är vi skapta för uthållighet och långa distanser. Vi kan inte sprinta i 50-80 km/h som lejonen och geparden, vi är skapta för att orka hålla ut längre än rovdjuren som en gång jagade oss och bytena som vi började jaga.

Att promenera långt och länge är en av de naturligaste sakerna för kroppen. Om man är ovan tar det så klart lång tid innan man orkar promenera en mil utan träningsvärk och ömmande fötter, men vi kan alla komma till den punkten (förutsatt att vi är i god hälsa).

När man är ute och promenerar och tränar är det väldigt viktigt att använda rätt utrustning för att underlätta träningen och undvika skador. Att ha skor som är anpassade för att gå runt i och som är sköna att använda under längre sträckor kan vara bra att ha. Sedan kan det också underlätta om man använder sig av gåstavar när man är ute och går. Sedan är det så klart också viktigt om man gillar att promenera på kvällen eller på morgonen när det är mörkt att använda reflexer eller reflexvästar för att synas.

Bara så lite som en halvtimmes promenad om dagen kan minska risken för bröstcancer hos kvinnor och tjocktarmscancer hos män. Du får också en jämnare blodsockernivå, magen håller igång mycket bättre och du sover bättre. Fördelarna överväger helt klart nackdelar såsom att göra tid i vardagen och risken för träningsvärk under de första veckorna.

Se till att gardera för alla typer av väder. Det är inte många vuxna som har ett regnset men du borde definitiv skaffa ett; även om det är dåligt väder kan du fortfarande ta din promenad. Självklart är det inte lika roligt att promenera i spöregn så man kanske inte är ute lika länge, men det räknas ändå. Detsamma gäller under vintern, se till att du ha rätt kläder för vädret.

Börja långsamt om du inte är van motionär. Ta en promenad efter jobbet och se hur länge du orkar gå. Det är din starttid som du ska slå efter två veckor. Bestäm själv vilka tider som fungerar bäst. En del säger att man ska träna innan frukost, men fördelarna av det är så små att man kan lika gärna träna efter middagen på kvällen och fortfarande se positiva resultat väldigt snabbt.

Du behöver inte ens ha en plan med dina promenader. Du kan lika gärna gå runt i området i en halvtimme, ta med hunden eller barnen, och sedan gå hem. Det behöver inte finnas mål, delmål, viktnedgång eller konditionsträning med i tankarna. Huvudsaken är att du kommer ut och rör på dig.