Tips till dig som vill börja lyfta vikter

Att lyfta vikter är en väldigt populär form av styrketräning och kan ge väldigt bra resultat. Men samtidigt är det lätt att göra ett eller annat misstag också. Av denna anledning har vi samlat ett antal tips här nedan.

Träna på gym eller hemma?

Att träna på gymmet kan ofta vara väldigt praktiskt då du kan prova på många olika sorts vikter och hitta de som passar dig bäst. Men samtidigt finns det också tydliga fördelar med att kunna träna hemifrån. Att investera i ett par vikter av ett eller annat slag kan därför vara ett mycket klokt beslut.

Fokusera på tekniken

I alla former av träning råds man alltid bygga upp tekniken först. Utan rätt teknik kommer du i bästa fall inte få lika effektiv träning, men i värsta fall kan du skada dig allvarligt. Ett säkert sätt att få rätt teknik är att boka in en tid med en personlig tränare. De kan visa dig många olika övningar på förhållandevis kort tid och säga till om du skulle göra fel. Alternativt finns det väldigt bra instruktionsvideos på nätet du kan använda dig av.

Lyfta tungt eller göra många reps?

Om du någonsin funderat över varför somliga lyfter väldigt tungt men med få repetitioner medan andra lyfter lättare men gör betydligt fler repetitioner, är detta för att det är två olika sätt att träna upp musklerna. Tungt och få reps bygger större och starkare muskler medan lättare och fler reps bygger mer uthålliga muskler. En kombination av båda kan därför vara väldigt sunt att planera in i din träning.