Träna hemma på motionscykel

motioncykel Utomhus råder den kalla vintern och dess bitande kyla är som ”ett mentalt lås” som håller oss inne i våra trygga och varma hem. Många utomhusaktiviteter får gärna vänta till våren gör sig påmind igen.

Att sätta sig på en cykel och ge sig ut på hala vägar kan rentutav vara livsfarligt. Då är en motionscykel ett smart alternativ. Den håller formen i topptrim samtidigt som du slipper riskera att bryta nacken.

Motionscykeln är populär av ett flertal anledningar. Först och främst passar den i stort sett alla, oberoende av ålder och storlek. Det är även en avslappnad träningsform. Du måste inte oroa dig över att leder, muskler och knän ska ge vika. Dock är det alltid vettigt att öka intensitet och distans långsamt. Kroppen måste nämligen vänja sig.

Motionscykling har även fördelen att kunna utövas när man vill. Är du väldigt upptagen med arbete och familj, kan det vara svårt att finna tiden som behövs för en tur till gymmet. Då är det perfekt med en omgång på träningscykeln hemma i lägenheten på kvällen.

När du köper en motionscykel är det av största vikt att du väljer rätt. Fel val resulterar ofta i att cykeln hamnar i källaren, bortglömd och oanvänd.

Försäkra dig, innan köpet, om att cykeln kan ställas in rätt till din längd och att den klarar din kroppsvikt. Alla cyklar olika hårt och påfrestar mekaniken olika mycket med sin kropp. Genom en testomgång vet du om cykeln är stabil nog för dig. Därefter är det dags att lista ut vad det är du begär av din träningscykel. Om du vill kunna simulera uppförs- och nedförsbackar och cykla efter färdiga program, krävs det en mer digitalt utrustad cykel.

Som nybörjare är det viktiga att du utgår från din egen form. Ett bra träningsprogram kan vara att hoppa på cykeln två gånger i veckan.