Träna med barn

Familj som tränar

Att träna som förälder till yngre barn kan ibland kännas svårt. Man måste antingen hitta en barnvakt eller så måste barnen följa med. Antalet gym med lekhörnor och barnvakter är dock försvinnande små. Det finns dock flera träningsformer som låter dig ta med barnen så att ni tillsammans får den motion ni behöver. Samtidigt blir träningen också roligare för dig, då träning med barn kräver betydligt mer lek och mindre målfokus.

Träning med barnen blir till ett rent nöje för både dig och dina barn, vilket ger barnen en lust till att fortsätta träna som vuxna. Det finns olika sätt att träna tillsammans med barnen och Aktiv Träning tipsar om några. En sport som är populär att utöva tillsammans är fotboll. Det kan man spela hemma. Att åka längdskidor och slalom är också en populärt att göra tillsammans. Då är det viktigt att barnet känner till teknik för att undvika skador, speciellt om ni ska åka utför. Ta gärna hjälp av en instruktör om du inte känner att du kan undervisa barnet tillräckligt väl själv.

Den kanske smidigaste sporten att utöva tillsammans är cykling där både du och ditt barn kan åka i samma fart och samtidigt hålla en god kommunikation. Bäst är det om ni cyklar på en bred cykelbana för att undvika bilar och annan trafik. Sedan är det viktigt att ha en passande cykel till barnet. Skaffa gärna en som ger barnet lite utrymme att växa med den – du hittar sådana här.

Även simning är en sport där man kan träna tillsammans. Särskilt rolig blir simningen nu under sommaren då ni kan göra en heldag på stranden av träningen.

För att motivera ditt barn och dig själv kan ni också satsa på att delta i ett lopp, som ett mål och slutligt resultat av er träning tillsammans. Det finns flera lopp både för längdskidåkning, löpning och cykling till vilka ni kan anmäla er och träffa på andra föräldrar och barn som också tränar tillsammans.