Träning för golfare

Athletic young man playing golf

Alla som utövar någon sport kan dra nytta av träning på ett sätt eller annan, detta gäller även sporter med lugnare tempo som bowling och golf. När man är i bättre fysisk form är det helt enkelt lättare att prestera bra.

Övningarna i denna artikel bör man göra minst två gånger i veckan för bästa möjliga resultat. Det är främst tre parti som bör fokusera på: höftleden, ländryggen och bröstryggen.

Höftleden

I de vridande rörelser man gör under ett golfslag lägger man faktiskt en hel del på just höften. För att inte kroppen ska försöka kompensera i lederna ovanför eller under är det viktigt att höftleden är rörlig. Den bästa övningen för detta kallas squat-to-stand:

Ländryggen

Stabilitet är det viktigaste för ländryggen, när man spelar golf ska bålen överföra den kraft som skapas i ben och höfter ut till armarna och klubban. Har man inte tillräckligt med stabilitet får man vad som kallas ett energiläckage i denna process. Övningen som tränar detta på bästa möjliga sätt är en standing anti-rotation press:

Bröstryggen

Precis som höftleden så ska bröstryggen vara rörlig, är den inte det stöter man även på samma problem som med höftleden och kroppen försöker kompensera för orörligheten genom att lägga större press på lederna runtomkring. I detta fall är det då skulderbladen och axellederna som blir drabbade. Många problem som orsakar smärta i axelpartiet kan bero just på dåligt rörlighet i bröstryggen. En bra övning för att träna bröstryggen är t-spine rotation:

En stor anledning till att fysträning först blev populärt bland golfare är att det framgick att kända proffs som Tiger Woods och Annika Sörenstam satsade väldigt mycket på just sin fysträning och detta verkade ju därför kunna ge bra resultat.