Nya rutiner

 

Att addera en ny hälsosam sovrutin kan kännas minst lika jobbigt som att bryta en dålig gammal rutin, som att exempelvis sluta röka. Därför har en stor del av befolkningen destruktiva rutiner som ofta resulterar i oönskade hälsorelaterade försämringar. Att skapa bra rutiner kräver ett dedikerat arbete, men dem flesta  av oss kan nog skriva under på att det minsann är värt det.

Att titta på tv, sitta med telefonen eller jobba vid datorn är några av dom sysslor som vi svenskar ägnar mest tid åt. Samtidigt ser skärmtiden ut att öka, om möjligt, i en stadigt uppåtgående takt.

Jan-Erik Broman chef för sömnutredningsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, önskar att vi kunde stänga ner våra skärmsysslor vid 23 tiden och gå och lägga oss. Han varslar också om att sömnproblem är en av det stora folkhälsoriskerna, och menar att det kanske till och med är farligare för oss än alkohol.

Dåliga sovrutiner ökar risken för övervikt, och övervikten kan i sin tur leda till andra relaterade sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Sömnbrist kan även leda till ångest och depression, så man bör iaktta försiktighet när det gäller att sova för lite under  längre perioder. Statistik visar att kvinnor sover sämre än män. Långtidsarbetslösa och förtidspensionärer tillhör den grupp i Sverige som sover sämst.

Dåliga rutiner kan man ändra på och bra rutiner kan man alltid addera till sin livsstil, på 1177 vårdguiden får du råd och tips om hur du kan göra för att bryta dåliga sov rutiner, eller vart du ska vända dig för att få hjälp med dina sömnproblem. Nedan följer en lista med ett litet axplock av alla deras tips.

  • Alkohol, nikotin och koffein kan störa sömnen
  • Motion kan ge bättre sömn
  • Öva avslappning