Styrketräning hemma

Styrketräning är ett väldigt brett koncept då det finns så många muskelgrupper i kroppen och mängder av olika övningar för nästan varje muskel man vill träna. Styrketräning är också en av de lättaste träningsformerna man kan göra i hemmet, med eller utan utrustning.

Vikter

Några av de mest klassiska redskapen när det kommer till styrketräning är hantlar och skivstång. Dessa kan användas i en rad olika övningar och blir därmed väldigt mångsidiga redskap. Beroende på hur man tränar kan man även behöva ett skivstångsstativ. Ett sådant gör även många övningar säkrare, speciellt när man hanterar tyngre vikter.

Gummiband

Ett redskap som ofta används vid rehabilitering är gummibandet. Men även om man inte håller på att komma tillbaka från en skada är gummibandet ett väldigt bra redskap som kan användas i flera olika övningar. Det är speciellt bra för att ge lite extra motstånd när man ämnar träna upp mindre muskler som inte klarar av allt för mycket belastning.

Pilatesboll

Pilatesbollen har länge används av de som vill träna upp bålstyrkan. Den kan även användas i kombination med andra övningar som ett ostabilt underlag och på så sätt hjälpa till med balans- och koordinationsträning. Somliga byter även ut sin kontorsstol mot en pilatesboll emellanåt för att även få träning när de behöver sitta framför datorn en stund. Men detta är inget man borde göra under en hel arbetsdag.

Chinupstång

En chinuppstång är ju mer eller mindre till för att träna en typ av övning, men detta är en av de bästa övningarna för överkroppen. Många finner det svårt att göra dessa övningar då de kräver en del styrka för att klara av. Men oavsett om man klarar av en halv eller tjugo på raken är detta en övning som kan ge resultat.

Utan redskap

Som sagt inkluderar styrketräning en stor mängd olika övningar, men långt från alla kräver egentligen redskap. Det finns många bra övningar där ens egna kropp agerar som redskapet och det går att bygga upp ett komplett träningsschema på detta sätt om man så vill.