Undvik förkylning – för träningens skull

När du väl kommit igång med ett träningsprogram är en av de mest frustrerande sakerna som kan hända att du måste avbryta det – för att du blivit förkyld.

Kan du träna när du är sjuk?

Att träna när du är sjuk är oftast ingen bra idé. Om du väljer att träna när du inte känner dig fysiskt på topp blir träningen ineffektiv – och du kan till och med få dras med jobbiga konsekvenser. Som regel kan du ha att om förkylningen sitter nedanför huvudet – det vill säga om du har ont i halsen eller hosta – eller om du har feber så ska du inte träna. Har du bara lite snuva är det upp till hur krasslig du känner dig.

Hur undviker du att bli sjuk?

De flesta av oss tenderar att bli förkylda med jämna mellanrum. Föräldrar är extra utsatta eftersom barn lätt för med sig smittor från förskolan, men ingen är fri ifrån risken att smittas. Därför är det extra viktigt att kunna bli frisk snabbt om du väl har åkt på en förkylning och vill börja träna igen. Det som hjälper när du väl drabbats är vila samt att dricka mycket vätska. För att lindra symptom kan du ta smärtstillande läkemedel för huvud- och halsont, samt använda nässpray för att lindra snuvan. Sugtabletter är också behjälpliga för att lindra halsont.

I förkylningstider är det också bra att försöka förebygga att man blir smittad. Var noga med att tvätta händerna efter att du vistats på allmänna platser och undvik att röra vid ansiktet. Ät också en varierad kost så att du får i dig tillräckligt med vitaminer – särskilt C-vitamin. C-vitamin kan du hitta i så gott som alla frukter – särskilt citrusfrukter som citron och apelsin – men det finns också i kosttillskott som gör att du kan vara helt säker på att få i dig ditt dagliga intag.