Vad händer med kroppen när man tappar vikt snabbt?

Övervikt är ett av stort hälsoproblem i många länder världen över, och Sverige är inget undantag. Folkhälsomyndigheten rapporterar att hela 51 % av Sveriges befolkning lider av övervikt eller fetma. Att arbeta för att tappa denna vikt är ett väldigt hälsomedvetet beslut, men försöker man ta allt för stora genvägar kan det kosta mer än man tror.

Till att börja med är nivån av kroppsfett direkt relaterad till en signalhormon kallad leptin, som övervakas av vår hypotalamus. Leptin styr vår hunger, modulerar vår ämnesomsättning och hjälper till med fettförbränning. Om dessa fettnivåer faller för snabbt gör även leptin det och får kroppen att reagera som om den svälter.

När kroppen är i svältläge sänks ämnesomsättningen, hungern ökar och den börjar bryta ned muskler för att få energi. Kroppen gör detta för att bygga upp de reserver den har tappat för att återställa balansen, men försöker även bygga upp ytterligare reserver för att skydda en från liknande situationer i framtiden. Detta är varför många som tappar vikt snabbt har en hög sannolikhet att lägga på sig vikten igen.

Andra delar av kroppen får också mer synliga fysiologiska förändringar. Vår hud är ett bra exempel i detta. Huden har en väldigt hög elasticitet, något som dock försämras med åldern, och kan sträcka ut eller dra ihop sig som vi går upp eller ned i vikt. Detta är dock något som tar tid, och vid en väldigt snabb viktnedgång finns risken att huden inte hinner med i samma takt. Resultatet blir då en massa lös hud, som kan behöva tas bort på kirurgiskt vis om man har otur.

Att följa en väldigt kalorisnål diet är ett ofta använt sätt att tappa vikt snabbt. Ett vanligt problem i en sådan diet är dock att den kan vara väldigt bristande på näring. Får kroppen inte i sig tillräckligt med essentiella vitaminer och mineraler kan man uppleva en rad olika hälsobesvär. Dessa dieter har även varit kopplade till utvecklingen av ätstörningar som anorexia och bulimi, på grund av de psykologiska påfrestningarna av konstant hungerkänsla.